Hoe werkt het?
In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de tijd van een rijder van ondergeschikt belang maar gaat het in de eerste plaats om de rit-klassering. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. De afstanden die verreden kunnen worden zijn de 222, 333, de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). De afstanden zijn afhankelijk van leeftijd en toernooi.
Een wedstrijddag
Elke shorttrackwedstrijd is opgedeeld in diverse rondes, te beginnen met de heats (voorrondes). Hierbij zijn de rijders ingedeeld in een aantal ritten, waarbij eerst de snelste rijders worden verdeeld over de ritten, daarna de volgende rijders etc . Afhankelijk van het aantal deelnemers worden tijdens een wedstrijd vier tot zes heats verreden. De rijders stappen vanuit de ‘heatbox’ het ijs op om aan hun race te beginnen.
Het All-final-systeem
De meeste wedstrijden (competitie en internationale toernooien) worden volgens het “all-final”-systeem gereden. Dat betekent dat elke rijder zich kwalificeert voor de volgende ronde en daarmee uiteindelijk elke rijder op zijn niveau een finale rijdt.
Bij een groep van 20 rijders gaat dat als volgt:
De eerste twee rijders van een race plaatsen zich, ongeacht hun tijd, voor de bovenste helft van het kwalificatieschema van de volgende ronde (groep 1), bij 20 rijders aangevuld met een 2 tijd snelste derden. De overige rijders gaan door naar de onderste helft (groep 2). In de halve finales gaan de eerste twee rijders van de ritten in groep één door naar de A-finale + 1 tijd snelste, de rest van de rijders rijden in de B-finale. In de A-finale kunnen rijders, afhankelijk van het aantal deelnemers, plaats 1 tot 5 op een afstand behalen. De B-finale is dan goed voor plaats 6 tot 10. Rijders uit groep 2 gaan op dezelfde manier door naar respectievelijk de C en D-finale.
Relay (team-aflossing)
Een ander vaak favoriete wedstrijdonderdeel bij het shorttrack is de relay (aflossing). Hierbij rijden teams van vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt rijdt vervolgens de race uit. Diskwalificatie volgt als er niet zichtbaar gewisseld wordt of als er afgewisseld wordt in de laatste twee ronden.
Leeftijdscategorieën
Internationaal worden rijders op basis van leeftijd ingedeeld in de onderstaande categorieën. Als peildatum geldt 1 juli direct voorafgaand aan het betreffende seizoen.
- Junior F: < 9 jaar (ook wel pupil 3)
- Junior E: 9 – 10 jaar (ook wel pupil 2)
- Junior D: 11 – 12 jaar (ook wel pupil 1)
- Junior C: 13 – 14 jaar
- Junior B: 15 – 16 jaar
- Junior A: 17 – 18 jaar
- Neo-senioren: 19 – 22 jaar
- Senioren: 23 – 39 jaar
- Masters: > 39 jaar
Shorttrack competities en toernooien
Nederland is qua regio verdeeld in 3 regio’s: regio Noord-Oost, regio West en regio Zuid (Benelux competitie met België en Luxemburg). STB schaats bij regio Zuid / BeNeLux competitie.
Binnen onze regio organiseert het gewest samen met de verenigingen de regionale wedstrijden. In regio Zuid heet het de Benelux Cup. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor alle categorieën en zeer leuk en geschikt voor de beginnende shorttrackers. Naast de regionale competitie is er er ook landelijke competitie.
Overzicht:
- Regiocompetitie: Dit zijn betreft meerdere wedstrijden, waaraan ook jonge en beginnende rijders kunnen deelnemen.
De hoogst geklasseerde 8 rijders (jongens en meisjes apart) van de 3 regio’s rijden aan het einde van het seizoen tegen elkaar in de regio finale van de BeNeLux.
- KNSB-Cup: momenteel is de KNSB Cup verdeeld in:
- KNSB Cup Breed (inclusief KNSB Cup Relay), voor Senioren, Junioren A, B, C en D.
- KNSB Top Cup, voor NTS, KTT’s, Senioren, Junioren A, B, en C.
Voor meer informatie zie Wedstrijdschaatsen shorttrack | KNSB, comminiqué 5.
De KNSB Cup competitie vinden plaats op diverse ijsbanen door het hele land,
- Nederlands Kampioenschappen: Jaarlijkse tweedaagse wedstrijd waarin gestreden wordt om de Nederlandse titels in de diverse leeftijdscategorieën (vanaf junior C t/m senior).
Naast deze wedstrijden vinden binnen Nederland nog een aantal wedstrijden plaats voor de jongere rijders (tot en met junioren D), waaronder bijvoorbeeld de Hutspot en de Arie Ravensbergen Bokaal in Leiden en de Twente Bokaal in Enschede.
Tevens worden ook internationaal toernooien georganiseerd:
- StarClass: een Europese competitie, waarin talentvolle junioren C en D zich internationaal met leeftijdsgenoten kunnen meten.
- Challenger Cup: een competitie voor senioren, junioren A en B,
In België worden ook mooie toernooien georganiseerd, waaronder de Speculaas Cup in Hasselt en de EasterCup in Gent. Beide toernooien zijn toegankelijk voor alle categorieën.
Alle nationale en internationale wedstrijden worden weergegeven op de website www.shorttrackonline.info of Kalender – Schaatsen.nl.