Bescherming

Met vier of meer rijders tegelijk in de krappe shorttrackbaan, is beschermende kleding een ‘must’. Dit geldt voor trainingen en voor wedstrijden.

De regels voor bescherming zijn gemaakt door de KNSB en ISU. De regels van de KNSB en ISU zijn altijd leidend. De regels kunnen ook afhangen van de leeftijd en eventueel de soort wedstrijd. Hieronder geven we een algemene beschrijving van de bescherming. De regels kunnen ook worden aangescherpt.

Helm
Bij alle wedstrijden is het dragen van een deugdelijke, goed passende helm verplicht. De helm moet voldoen aan de van toepassing zijnde ASTM-standaard voor shorttrackschaatsen. De helm moet een regelmatige vorm hebben, zonder uitsteeksels. Deze standaard is het resultaat van een testprocedure die is opgezet om te komen tot een kwaliteitsnorm voor valhelmen voor shorttrack. Als fabrikanten hun helmen ter keuring aanbieden kunnen deze van het keurmerk voorzien worden als ze voldoen aan de gestelde eisen.

Overige bescherming
Verder is het dragen van oogbescherming, handschoenen, kniebescherming, scheenbescherming, volledige nekbescherming verplicht. De beide einden van de schaatsbladen moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm.

Snijbestendige kleding
Het dragen van snijbestendige kleding is verplicht bij alle ISU-evenementen en de Olympische Spelen; bij internationale wedstrijden wordt deze kleding aanbevolen. Snijbestendige kleding wordt ook aanbevolen voor (snellere) junioren en senioren. De kleding moet voldoen aan de internationale norm EN388. De tekening hierboven duidt de plaatsen van het lichaam aan, waar de bescherming moet worden aangebracht. Shorttrackers dragen snijvaste handschoenen waaraan ze zelf vaak nog gladde bolletjes toevoegen op de vingertoppen van de linkerhand, die immers veel over het ijs glijdt.

Pupillen
Voor de pupillen is het dragen van een shorttrackhelm, snijvaste handschoenen, knie-, scheen- en nekbescherming verplicht. Een goedkoop alternatief voor een (dure schaats-) scheenbeschermer is om een voetbalscheenbeschermer te nemen, en daar het hielstuk uit te halen.

Bekijk hier de kledingvoorschriften van de KSNB.